Uneori, viata face in asa fel incat drumul unui cuplu casatorit sa aiba un punct de la care fiecare este necesar sa continue pe drumul sau si sa fie necesar divortul. Hotararea de a divorta este de multe ori, o hotarare comuna, alteori doar unul dintre parteneri isi doreste acest lucru si celalalt este pus in fata unei decizii.
Din punctul de vedere al procedurii legale, Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Divortul se poate pronunta pe calea instantei, prin acordul sotilor pe cale administrativa sau prin aprocedura notariala.
Divortul prin acordul sotilor poate avea loc indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
Daca unul dintre soti este pus sub interdictie, nu poate avea loc un divort prin acord, deoarece ambii soti este necesar sa aiba un consimtamant viabil.
Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
In cazul divortului pe cale administrativa, Cererea de divort se depune de soti impreuna. Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de reflectie de 30 de zile.
La expirarea acestui termen, sotii se prezinta personal, iar ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
Daca, desi initial optasera pentru divortul pe cale administrativa, dar la expirarea termenului de 30 de zile, sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort ori asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata.
Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.
Chiar si in cazul in care se alege calea administrativa, este recomandabil sa aplelati la o consultanta avocatiala pentru a intelege cat mai bine efectele juridice ale separarii pentru a actiona informat si in beneficiul dumneavoastra