Conflictele de paternitate apar atunci cand tatal este necunoscut sau atunci cand tatal juridic este diferit de tatal biologic.
Asadar pentru a tagadui paternitatea unui copil trebuie sa fie rasturnata prezumtia de paternitate, prezumtie care nu are un caracter absolut, ea putand fi rasturnata prin intermediul unei actiuni in instanta.
Actiunea are ca obiect rasturnarea prezumtiei de paternitate si stabilirea faptului ca sotul mamei nu este tatal copilului nascut de aceasta.
Aceasta actiune poate fi introdusa:
In ceea ce priveste calitatea de parat, aceasta poate reveni urmatoarelor persoane:
Dovada paternitatii se face prin orice mijloc de proba: martori, inscrisuri, marturii, prezumtii.
Un rol deosebit il reprezinta expertiza medico-judiciara, care, desi ca proba pozitiva, are caracter relativ, ca proba negativa, are caracter absolut, dand in acest fel un raspuns categoric, in sensul ca cel adus in fata justitiei nu este tatal copilului.La randul sau, paratul se poate si el apara, folosind orice mijloc de proba.
In cadrul procesului de stabilire a paternitatii din afara casatoriei, instanta poate fie sa admita, fie sa respinga actiunea.
Hotararea judecatoreasca prin care se stabileste paternitatea din afara casatoriei, produce efecte ex tunc, ceea ce inseamna ca inca de la conceptie copilul este considerat al tatalui.
Ca urmare a stabilirii paternitatii, copilul va avea aceeasi situatie legala fata de parinte si fata de rudele lui ca si copilul din casatorie, producandu-se importante efecte cu privire la nume, locuinta, succesiune, obligatie de intretinere, exercitarea drepturilor parintesti, mostenire.
Fiind vorba despre o actiune sensibila din punct de vedere emotional si complexa din punct de vedere juridic, avocatul va va fi alaturi pas cu pas