DREPT COMERCIAL





Rezolutiunea si rezilierea contractelor

In momentul in care incheiem contracte, este necesar sa tinem cont ca este posibil ca acestea sa nu functioneze pana la capat si sa nu aiba rezultatele scontate, din mai multe motive, unele ce pot tine chiar de conduita uneia dintre parti. De aceea stipularea unor clauze specifice face ca desfiintarea unui anumit contract sa se poata face mai greu sau mai usor.

Prezenta profesionistului juridic este esentiala cand doriti sa desfiintati un contract pentru a lua deciziile optime ale momentului in care va aflati. Evident ca este o procedura complexa pentru care avocatul are o experienta ce se traduce in zeci de carti citite pe acest subiect si in si mai multe spete avute in portofoliul sau de reusite. Cum puteti desfiinta un contract? Prin rezolutiune sau reziliere, in functie de particularitatile juridice ale contractului si a momentului in care aveti nevoie sa faceti acest lucru.

Rezolutiunea reprezinta mecanismul juridic prin intermediul caruia se realizeaza desfiintarea unui contract pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor asumate in cadrul unui contract cu executare dintr-odata (de pilda, vanzare, donatie, schimb etc.).

Rezilierea are in vedere desfiintarea contractului pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor asumate in cadrul unui contract cu executare succesiva (locatiune, leasing, renta viagera etc.).

Termenul de rezolutiune desemneaza desfiintarea, cu efecte retroactive, a contractelor, iar rezilierea, desfiintarea, cu efecte pentru viitor, a contractelor.

Principala regula in materia desfiintarii contractelor are in vedere situatia in care o parte a contractului nu isi executa obligatiile, atunci, prima optiune a celeilalte parti este sa invoce neexecutarea culpabila a prestatiei debitorului sau. De aceea, daca neexecutarea este imputabila debitorului, creditorul cocontractant are recunoscut un drept de optiune, intre executarea silita in natura a obligatiilor contractuale (daca acest lucru mai este posibil), rezolutiunea sau, dupa caz, rezilierea contractului, precum si la daune-interese, daca i se cuvin.

Codul Civil recunoaste creditorului un veritabil drept la rezolutiune sau reziliere. Asadar, urmare a intarzierii si daca obligatia nu mai este posibil sa fie executata silit (in natura) sau daca creditorul cocontractant nu doreste acest lucru, se poate solicita desfiintarea contractului.

Rezolutiunea are ca efecte desfiintarea retroactiva a contractului, insa aceasta poate opera in anumite situatii, numai pentru o parte a actului respectiv, cand executarea acestuia se poate divide.

Este posibil ca desfiintarea contractului prin rezolutiune sau reziliere sa fie dispusa de catre Instanta de Judecata la cererea creditorului cocontractant, caz in care putem discuta despre o rezolutiune/reziliere judiciara insa, mai este posibil ca aceasta sanctiune in oricare dintre formele sale, sa fie aplicata in mod direct de catre creditor, ca o cale "extrajudiciara" prin intermediul declaratiei unilaterale de rezolutiune/reziliere.

Conditiile generale pentru invocarea rezolutiunii/rezilierii:

  • existenta prejudiciului;
  • raportul de cauzalitate;
  • fapta ilicita prin neexecutarea obligatiei contractuale;
  • punerea in intarziere a debitorului.

  • De asemenea, este nevoie ca partea care invoca rezolutiunea sa fi executat sau sa fie gata sa-si execute obligatia sa contractuala. Judecatorul va avea o anumita putere de apreciere asupra acestor conditii deoarece, el constata daca aplicarea acestei sanctiuni este potrivita cu imprejurarile cauzei sau daca nu este mai echitabila o executare silita in natura sau prin echivalent.

    Aceste elemente de incertitudine de mai sus, pot fi inlaturate in cazul in care partile sau legea stipuleaza desfiintarea contractului fara interventia instantei de judecata pe temeiul intelegerii partilor sau pe cel al unei dispozitii legale.

    Aceasta rezolutiune (desfiintare) de drept intervine prin simplul fapt al neexecutarii obligatiei unei parti. Insa, pentru a fi in prezenta unei asemenea rezolutiuni de drept, trebuie sa avem in vedere, fie o prevedere a legii, fie o clauza a partilor in acest sens (pactul comisoriu).

    Asadar, efectul juridic cel mai important al declaratiei de rezolutiune unilaterala, este acela ca legea sau partile (prin vointa lor contractuala), permit creditorului ca in caz de neexecutare a obligatiei debitorului cocontractant, sa emita el un asemenea act, care practic va inlocui hotararea instantei de judecata. In aceasta ipoteza, daca debitorul apreciaza ca nu sunt indeplinite conditiile pentru a opera rezolutiunea, se va adresa instantei de judecata, unde poate solicita sa se constate neindeplinite acele conditii si ca declaratia este nula tocmai pentru aceste motive. Astfel, se poate rasturna modul de a sesiza instanta de judecata in cazul rezolutiunii.

    Dupa cum puteti observa, taramul contractual este extrem de complex , de aceea este necesar sa beneficiati de asistenta juridica nu doar la intocmirea contractului, cat mai ales daca doriti desfiintarea acestuia prin rezolutiune sau reziliere.

    Consultanta Juridica Online cu AVOline.ro

    Desfiintarea contractului este demersul logic atunci cand nu mai este posibila continuarea acestuia, insa pentru a va proteja de neplaceri suplimentare generate de o decizie ce nu ar lua in calcul efectele juridice, este necesar sa faceti acest demers asistat de profesionistul juridic.


    AI INTREBARI JURIDICE?

    PROGRAMEZA O CONSULTATIE JURIDICA ONLINE LA MOMENTUL POTRIVIT PENTRU TINE!
    AVOline - specializati in oferirea de servicii Juridice Digitale
    • Echipa ta de avocati, 24/7, pentru a-ti proteja drepturile, familia și afacerea
    • Suna-ne la 0722-186-818 sau ne poti scrie aici pentru disponibilitate totala
    • Conexiune criptata SSL pe 256 de biti pentru confidentialitate 100%
    • Plati online rapide si securizate sau virament bancar pentru flexibilitate
    Afla mai multe



    Alte servicii Juridice care te pot interesa