DREPTUL FAMILIEI

Stabilire domiciliu minor

Copilul minor locuieste la parintii sai. Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor stabili, de comun acord, locuinta copilului.

In caz de neintelegere intre parinti, instanta este cea care hotaraste care va fi domiciliul minorului, in urma parcurgerii unei proceduri juridice care are la baza si un raport de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti si pe copil, daca a implinit varsta de 10 ani.

Bineinteles ca si Parintele la care copilul nu locuieste in mod statornic are dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, la locuinta acestuia. Exercitiul acestui drept poate fi limitat de catre instanta de judecata, daca aceasta limitare este in interesul superior al copilului.

In cazul in care se doreste schimbarea domiciliului minorului, daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte, iar in caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului.

Este recomandabil sa se apeleze la un profesionist juridic pentru a cere o consultanta juridica, ori de cate ori aveti de luat decizii in legatura cu minorul.Consultanta Juridica Online cu AVOline.ro

In cazul in care neintelegerile nu pot fi solutionate amiabil, avocatul se poate adresa cu proceduri specifice instantelor de judecata sau altor institutii abilitate sa actioneze in interesul minorului atunci cand este nevoie.


AI INTREBARI JURIDICE?

PROGRAMEZA O CONSULTATIE JURIDICA ONLINE LA MOMENTUL POTRIVIT PENTRU TINE!
AVOline - specializati in oferirea de servicii Juridice Digitale
  • Echipa ta de avocati, 24/7, pentru a-ti proteja drepturile, familia și afacerea
  • Suna-ne la 0722-186-818 sau ne poti scrie aici pentru disponibilitate totala
  • Conexiune criptata SSL pe 256 de biti pentru confidentialitate 100%
  • Plati online rapide si securizate sau virament bancar pentru flexibilitate
Afla mai multe