Proprietarii terenurilor invecinate sunt obligati sa contribuie la granituire prin reconstituirea hotarului si fixarea semnelor corespunzatoare, suportand, in mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.
Practic, granituirea reprezinta o operatiune de delimitare prin semne exterioare a doua sau mai multe proprietati vecine, ce apartin unor titlulari diferiti.
In cazul in care proprietarii sunt in buna invoiala, este o operatiune simpla care se realizeaza facil, prin acordul partilor.
Daca partile nu se inteleg, este necesar sa se mearga pe calea instantei, printr-o actiune in granituire. Prin actiunea in granituire se urmareste determinarea, prin hotarare judecatoreasca, a limitelor dintre proprietati .
Actiunea in granituire poate fi intentata in cazul inexistentei unei granite intre proprietatile funciare si, deopotriva, atunci cand exista semne de demaratie, dar acestea nu au fost stabilite prin acordul partilor ori prin hotarare judecatoreasca.
Este de preferat din motive de timp si costuri sa se incerce mai intai rezolvarea pe cale amiabila si doar daca nu se reuseste sa se aleaga calea instantei.
Actiunea in granituire poate fi formulata atat de catre proprietar cat si de catre titularul unui dezmembramant al dreptului de proprietate asupra fondului respectiv, precum si de simplul posesor. Prin urmare, aceasta actiune poate fi formulata impotriva proprietarului fondului vecin, a titularului unui alt drept real sau chiar a titularului unui drept de folosinta.
Prin actiunea in granituire se urmareste constituirea/reconstituirea hotarului real dintre cele doua fonduri, fara a se contesta dreptul de proprietate asupra fondului vecin si fata de care se va face delimitarea. Aceasta actiune nu poate fi realizata in acest mod daca este vorba de mai mult de stabilirea unui hotar, respectiv daca vecinii considera ca li s-ar cuveni si suprafete de teren din fondul celuilalt.
Avocatul in colaborare cu un expert topometrist vor putea face o analiza pertinenta pentru ca dumnevoastrasa va indepliniti obiectivul, protejandu-va si dreptul de proprietate totodata.