DREPT COMERCIAL





Evacuare


Imobilul proprietatea ta este ocupat fara drept, de principiu calea prevazuta in aceasta situatie este actiunea in evacuarea ocupantului din imobil.

Legiutorul in raport de art. 1034 Cod de Procedura Civila a stabilit :

(1) Dispozițiile prezentului titlu se aplică în litigiile privind evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foștii locatari sau alte persoane.

(2) În sensul prezentului titlu, termenii de mai jos au următorul înțeles:

  • locațiune - orice locațiune scrisă sau verbală, incluzând și sublocațiunea;
  • locatar - locatarul principal, chiriaș sau arendaș, sublocatarul sau un cesionar al locatarului, indiferent dacă persoana care solicită evacuarea este locatorul sau sublocatorul ori dobânditorul imobilului;
  • locator - locatorul principal, sublocatorul, cesionarul și dobânditorul imobilului;
  • imobil - construcția, terenul cu sau fără construcții, împreună cu accesoriile acestora;
  • ocupantul - oricare persoană, alta decât proprietarul sau locatarul, care ocupă în fapt imobilul cu sau fără permisiunea ori îngăduința proprietarului;
  • proprietar - titularul dreptului de proprietate asupra imobilului, inclusiv locatarul.

  • Declansarea procedurii de evacuare este reprezentata de notificarea ocupantului imobilului proprietatea ta, notificare prin care I se aduce la cunostinta ca trebuie sa elibereze imobilul intr-un anumit termen. Termenul de eliberare al imobilului este diferit in functie de mai multi factori.

    In masura in care ocupantul imobilului a cauzat prejudicii proprietatii dumneavoastra, sau a creat datorii in contul imobilului (spre exemplu nu achitat chiria, sau exista datorii la asociatie), acestea pot fi solicitate prin notificarea de evacuare.

    In conditiile în care, dupa comunicarea notificarii, ocupantul nu a eliberat imobilul, proprietarul poate efectua demersuri in instanta, demersuri reprezentate de o actiune in evacuare.

    Actiunea in evacuare poate sa fie realizata pe calea speciala sau pe calea dreptului comun.

    Procedura speciala de evacuare se judeca de urgenta, doar pe baza documentelor. Aceasta procedura speciala poate fi respinsa, insa proprietarul imobilului se poate indrepta împotriva ocupantului imobilului pe calea dreptului comun.

    Ocupantul imobilului are posibilitatea să conteste cererea de evacuare, in condițiile in care aceasta cerere de evacuare este efectuata de proprietar cu rea-credinta, in anumite situatii.

    Pentru a exemplifica, va prezentam situatia chiriasului, care are un contract valabil, nu a expirat termenul contractual, sau nu a creat prejudicii bunului inchiriat, insa proprietarul doreste totusi evacuarea chiriasului/ocupantului. In aceasta situatie, ne raportam la o situatie contractuala inca valabila și proprietarul trebuie sa intreprinda anumite demersuri anterioare cererii de evacuare.


    Consultanta Juridica Online cu AVOline.ro

    Actiunea in evacuare poate sa fie realizata pe calea speciala sau pe calea dreptului comun. Afla mai multe despre acest subiect de la unul din specialistii AVOline!


    AI INTREBARI JURIDICE?

    PROGRAMEZA O CONSULTATIE JURIDICA ONLINE LA MOMENTUL POTRIVIT PENTRU TINE!
    AVOline - specializati in oferirea de servicii Juridice Digitale
    • Echipa ta de avocati, 24/7, pentru a-ti proteja drepturile, familia și afacerea
    • Suna-ne la 0722-186-818 sau ne poti scrie aici pentru disponibilitate totala
    • Conexiune criptata SSL pe 256 de biti pentru confidentialitate maxima
    • Plati online rapide si securizate sau virament bancar pentru flexibilitate
    Afla mai multe