Cand doriti sa infiintati o societate comerciala, este necesar, mai intai sa faceti o analiza pentru a vedea ce tipologie de societate comerciala corespunde cel mai bine, intereselor dumneavoastra
Societatile cu personalitate juridica se constituie in una dintre urmatoarele forme:
a)societate in nume colectiv;
b)societate in comandita simpla;
c)societate pe actiuni;
d)societate in comandita pe actiuni si
e)societate cu raspundere limitata.
Societatea cu personalitate juridica va avea cel putin 2 asociati, exceptie facand societatea cu raspundere limitata care se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane.
Societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut, fiind necesar sa contina elementele prevazute de legislatia in domeniu.
Aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate. Pot fi si aporturi in natura care trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic. Ele sunt admise la toate formele de societate si sunt varsate prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare.
Dupa ce alegeti forma de societate pe care o doriti, cea mai frecventa este tipologia societatii cu raspundere limitata, este necesar sa fie intocmite documentele ce urmeaza sa fie depuse la Oficiul Registrului Comertului pentru a obtine inmatricularea societatii dumneavoastra
La fel ca atunci cand se alege prenumele unui copil, un pas important este alegerea numelui pe care doriti sa il poarte societatea pentru a rezerva denumirea acesteia, rezervare care va da dreptul sa utilizati o anume denumire a societatii.
In termen de 15 zile de la data incheierii actului constitutiv, este necesar sa se efectueze demersurile privind inmatricularea societatii in registrul comertului in a carui raza teritoriala isi va avea sediul societatea.
Cand actul constitutiv nu cuprinde mentiunile prevazute de lege ori cuprinde clauze prin care se incalca o dispozitie imperativa a legii sau cand nu s-a indeplinit o cerinta legala pentru constituirea societatii, Oficiul Registrului Comertului, din oficiu sau la cererea oricaror persoane care formuleaza o cerere de interventie, va respinge, prin incheiere, motivat, cererea de inmatriculare, in afara de cazul in care asociatii inlatura acele neregularitati.
Pentru a evita eventuale neplaceri, este necesar sa beneficiati de asistenta juridica care sa actioneze pentru indeplinirea pasilor necesari infiintarii societatii dumneavoastra