Stabilire mostenitori. Stabilirea masei partajabile/cotei succesorale. Iesire din indiviziune


Vrei sa iti rezolvi problemele unei mosteniri?

Modalitatea prin care poti sa poti sa pui capat acestei situatii este partajul succesoral. Partajul succesoral poate fi solutionat de comun accord sau in fata instantei de judecata.

I. Intr-o prima etapa se stabileste masa partajabila, respectiv bunurile care urmeaza a fi impartite.
II. Intr-o a doua etapa se stabilesc mostenitorii persoanei decedate si calitatatea sa de mostenitor, respectiv cine poate sa mosteneasca aceste bunuri.
III. Intr-o a treia etapa se stabileste cota pe care o are un mostenitor din masa partajabila, respectiv cat ii revine mostenitorului din bunurile care fac obiectul mostenirii.

Prin partaj succesoral se sisteaza starea de indiviziune cu privire la un bun. Practic bunurile aflate in coproprietate isi stabilesc un titular exclusiv, prin despagubirea celuilalt mostenitor/i/coproprietar/i. stabilire mostenitori

Anularea certificatului de mostenitor


Consideri ca prin intocmirea unui certificat de mostenitor sau modul in care a fost intocmit iti sunt vatamate drepturile?

Actiunea in anularea certificatului de mostenitor este solutia. In conditiile in care un certificat de mostenitor a fost intocmit cu incalcarea dispozitiilor legale, acesta poate fi lovit de nulitate relativa sau absoluta.
Orice persoana care se simte vatamata prin incheierea certificatului de mostenitor poate sa formuleze o actiune in instanta prin care sa solicite anularea acestuia.
Anularea certificatului de mostenitor conduce la restabilirea situatiei juridice care a fost incalcata.Legiuitorul a stabilit foarte clar care sunt dispozitiile legale ce trebuie avute in vederea dezbaterii unei mosteniri si incheierea unui certificat de mostenitor.

Cu titlu exemplificativ ar fi citarea mostenitorului in mod legal la termenul stabilit in vederea intocmirii certificatului de mostenitor, consimtamantul mostenitorului cu privire la modul de impartire a mostenirii, stabilirea in mod corect a masei partajabile, ascunderea unor acte incheiate in mod fraudulos de anumiti mostenitori in detrimentul mostenitorului care se simte vatamat.

anulare-certificat-de-mostenitor
Testamentul


Orice persoana poate sa dispuna de bunurile sale dupa cum doreste in accord cu legea. Testamentul este actul juridic prin care se poate realiza “dorinta testatorului”.

“Actul unilateral, personal si revocabil, prin care o persoana, numita testator, dispune, in una dintre formele cerute de lege, pentru timpul cand nu va mai fi in viata.”


Testamentul are urmatoarele caracteristici:

  • este un act unilateral de vointa

  • este un act personal, individual

  • este un act solemn

  • este un act de dispozitie

  • este un act care poate fi revocat

  • este un act pentru cauza de moarte

  • In ceea ce priveste revocarea testatamentului, acesta poate fi modificat. Exista si anumite situatii in care testamentul nu poate fi revocat, iar cu titlu exemplificat este reprezentat de manifestarea de vointa a testatorului de a nu revoca testamentul, aspect mentionat in cuprinsul actului juridic.

    Foarte important de retinut este faptul ca testamentul produce efecte “pentru timpul cand nu va mai fi in viata” testatorul. De altfel, ca orice act juridic, poate fi anulat in conditiile in care a fost incheiat fara respectarea dispozitiilor legale, cum ar fi spre exemplu capacitatea testatorului de a incheia acte juridice.

    Testamentul
    Donatia


    Doresti sa transmiti un bun din patrimoniul tau fara vreo pretentie/conotatie financiara din partea persoanei care primeste “darul tau?”.

    Donatie este contractul ideal pentru aceasta situatie juridica. Dar ce se intelege prin Donatie?

  • Legiutorul in raport de dispozitiile art. 985 Cod Civil a definit donatia ca fiind ”contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi, numită donatar.”

  • Prin prisma acestor dispozitii, cum de altfel ne-am obisnuit, pentru a incheia un astfel de contract, trebuie respectate si indeplinite minime cerinte care sa dea valoare juridica actului intitulat“Donatie”.

  • In atare situatie, Donatia fiind un contract, pentru a fi valabil, trebuie sa fie in primul rand cu titlu gratuit, unilateral, solemn, translativ de proprietate, in general irevocabil.

  • Insa, cum ne-am obisnuit, in legislatia noastra, mai sunt si situatii in care un astfel de contract nu poate fi incheiat din cauza sau datorita, depinde din care unghi privim, unor motive independate de vointa noastra.

  • donatia

    Aceste situatii pot fi redate de capacitatea celui care incheie actul, de obiectul donat, de calitatea persoanelor contractante, de consimtamantul acestora.

    In concluzie, in masura in care dorim sa ne bucuram, sa beneficiem si sa uzitam de “Donatie” trebuie sa cunoastem toate elementele care conduc la incheierea unui contract care de principiu sa nu fie anulat, adica desfiintat din cauza unor mici lacune sau a unor aspecte juridice incalcate sau omise.



    Consultanta Juridica Online cu AVOline.ro

    Este benefic sa nu lasati timpul sa treaca si sa apelati la servicii avocatiale cand aveti nevoie de lamuriri juridice si de intreprins demersuri.


    AI INTREBARI JURIDICE?

    PROGRAMEZA O CONSULTATIE JURIDICA ONLINE LA MOMENTUL POTRIVIT PENTRU TINE!
    AVOline - specializati in oferirea de servicii Juridice Digitale
    • Echipa ta de avocati, 24/7, pentru a-ti proteja drepturile, familia și afacerea
    • Suna-ne la 0722-186-818 sau ne poti scrie aici pentru disponibilitate totala
    • Conexiune criptata SSL pe 256 de biti pentru confidentialitate 100%
    • Plati online rapide si securizate sau virament bancar pentru flexibilitate
    Afla mai multe