In zilele noastre din pacate exista multe persoane, de principiu de sex feminin, agresate.Violenta domestica este un subiect Tabu. Persoanele agresate refuza sa apeleze la ajutor de specialitate si sa denunte agresorul pentru a se lua masuri impotriva acestuia.
Violenta domestica se refera si la violenta impotriva copiilor, tutorului.
Articolul 1 din din legea nr. 217/2003(1) Ocrotirea și sprijinirea familiei, dezvoltarea și consolidarea solidarității familiale, bazată pe prietenie, afecțiune și întrajutorare morală și materială a membrilor familiei, constituie un obiectiv de interes național.(2) Prevenirea și combaterea violenței domestice fac parte din politica integrată de ocrotire și sprijinire a familiei și reprezintă o importantă problemă de sănătate publică.(3) Statul român, prin autoritățile competente, elaborează și implementează politici și programe destinate prevenirii și combaterii violenței domestice, precum și protecției victimelor violenței domestice.
Prin prisma acestor dipozitii legale, statul stabileste ca “Victima violenței domestice are dreptul:a) la respectarea personalității, demnității și a vieții sale private;
b) la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale;
c) la protecție specială, adecvată situației și nevoilor sale;
d) la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum și la asistență medicală gratuită, în condițiile prezentei legi;
e) la consiliere și asistență juridică gratuită, în condițiile legii.” asa cum prevede articolul 6 din Legea nr. 217/2003.
Violenta nu este reprezentata doar de agresiunea fizica. Violenta atat in acceptiunea legii, cat si in acceptiunea persoanei agresate, este de mai multe feluri, cum ar fi: agresiune economica, agresiune morala, agresiune fizica, verbala, agresiune sexuala, agresiune cibernetica, agresiune psihologica, agresiune spirituala.
Impotriva agresorului se poate obtine un ordin de protectie prin care se pot stabilii anumite masuri pe care acesta sa le respecte in raport de victima.
Cea mai frecventa masura intreprinsa prin ordinul de protectie este pastrarea unei distante considerabile fata de victima, inclusiv evacuarea din imobil a agresorului.
Victima depune o sesizare la politie. In urma sesizarii, Politistul de caz emite un ordin de protectie provizoriu in cel mai scurt timp. Ordinul de protectie urmeaza a fi confirmat de un procuror, apoi ordinul este trimis la instanta de judecata pentru a fi confirmat de catre un judecator. Impotriva ordinului de protectie se poate face contestatie de catre persoana interesata.
Legiuitorul a creat cadrul legislativ pentru a ajuta persoanele agresate si a lupta impotriva violentei domestice.
Pentru a ne proteja si a descuraja orice tip de violenta, victima trebuie sa uziteze de parghiile legistrative si sa apeleze la personal specializat.