Cand parintii copiilor divorteaza, primul efect este faptul ca acestia este necesar sa ia masuri cu privire la modul in care urmeaza sa isi stabileasca parcursul in cresterea si educarea copiilor.
Copilul care nu locuieste la parintii sai sau, dupa caz, la unul dintre ei are dreptul de a avea legaturi personale cu acestia. Exercitiul acestui drept nu poate fi limitat decat in conditiile prevazute de lege, pentru motive temeinice, luand in considerare interesul superior al copilului.
Cand parintii care se separa nu se inteleg in legatura cu programul de vizitare al parintelui care nu locuieste cu copiii, se apeleaza la instanta de judecata.
Legiuitorul nu a prevazut expres un program de vizitare, lasand conturarea acestuia la decizia instantei care va tine cont de mai multi factori.
Orice masura privitoare la copil este necesar sa fie luata cu respectarea interesului superior al copilului.
Pentru rezolvarea cererilor care se refera la copii, autoritatile competente sunt datoare sa dea toate indrumarile necesare pentru ca partile sa recurga la metodele de solutionare a conflictelor pe cale amiabila.
Procedurile referitoare la relatiile dintre parinti si copii trebuie sa garanteze ca dorintele si interesele parintilor referitoare la copii pot fi aduse la cunostinta autoritatilor si ca acestea tin cont de ele in hotararile pe care le iau.
In procedurile administrative sau judiciare care il privesc, ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca autoritatea competenta considera ca acest lucru este necesar pentru solutionarea cauzei.
Opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare in raport cu varsta si cu gradul sau de maturitate.
Se poate apela inclusiv la o evaluare psihologica a copilului pentru a se identifica de catre un specialist nevoile si conexiunea pe care o are cu parintii sai, in acest mod putandu-se lua o decizie adecvata.
Este deosebit de util sa se apeleze la avocat inca de la inceputul oricaror neintelegeri pentru a se actiona potrivit situatiei ce determina anumite efecte juridice si care pot influenta, in definitiv, intr-un mod categoric, vitorul minorilor.