DREPTUL FAMILIEI





Stabilire pensie de intretinere minor

Obligatia de intretinere este indatorirea legala a parintilor fata de copiii lor minori prin care li se asigura acestora conditii de locuit, hrana si imbracaminte, mijloacele pentru educarea, invatatura si pregatirea lor profesionala.

Varsta maxima pana la care un copil poate beneficia de pensie de intretinere.

Parintii sunt obligati sa isi intretina copii minori, dar au aceasta obligatie si pentru copiii deveniti majori, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani. Sunt situatii exceptionale in care acestia nu sunt obligati, respectiv in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta si minorul are bunuri personale, spre exemplu cum ar fi cele provenite dintr-o mostenire, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are.

Modalitatea de stabilire a pensiei de intretinere

Parintii pot hotari de comun acord care sa fie cuantumul pensiei de intretinere. Daca parintii nu se inteleg si in vederea stabilirii pensiei de intretinere, creditorul obligatiei de intretinere trebuie apeleze la un avocat si sa se adreseze cu o cerere de chemare in judecata instantei judecatoresti.

Cererea de chemare in judecata pentru stabilirea pensiei de intretinere se poate formula fie separat – ca o cerere de chemare in judecata de sine statatoare, fie in cadrul actiunilor de divort, de stabilire a paternitatii, de exercitare a autoritatii parintesti asupra copiilor minori sau de stabilire a domiciliului minorilor.

In cazul divortului prin acordul sotilor, care poate fi constatat de notarul public, sotii pot conveni asupra tuturor aspectelor accesorii divortului, inclusiv stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Pensia de intretinere poate avea modificari pe parcursul duratei indeplinirii obligatiei de intretinere, in functie de veniturile parintilor care pot scadea sau pot creste si in functie de nevoile copiilor.

Aceste modificari pot avea loc, deoarece, intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati. Intretinerea se executa in principiu in natura, prin asigurarea celor necesare traiului. Cu toate acestea, in practica, in majoritatea situatiilor, instantele stabilesc pensia de intretinere in bani, fie intr-o suma fixa, fie intr-o cota procentuala din venitul lunar al debitorului.

Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar.

Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau prin hotarare judecatoreasca. pensie intretinere

Ce se poate face impotriva debitorului ce refuza plata pensiei de intretinere stabilite in sarcina sa?

In situatia in care plata pensiei de intretinere nu se realizeaza de bunavoie, creditorul obligatiei de intretinere are posibilitatea de a apela la executarea silita a acesteia.

Pe de alta parte, in sfera dreptului penal, constituie infractiunea de abandon de familie, neindeplinirea cu rea credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege, precum si neplata cu rea credinta timp de 3 luni a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, pedepsindu-se cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Dreptul de a obtine executarea silita pentru sumele datorate se prescrie in termen de 3 ani.

Consultanta Juridica Online cu AVOline.ro

Este benefic sa nu lasati timpul sa treaca si sa apelati la servicii avocatiale cand aveti nevoie de lamuriri juridice si de intreprins demersuri.


AI INTREBARI JURIDICE?

PROGRAMEZA O CONSULTATIE JURIDICA ONLINE LA MOMENTUL POTRIVIT PENTRU TINE!
AVOline - specializati in oferirea de servicii Juridice Digitale
  • Echipa ta de avocati, 24/7, pentru a-ti proteja drepturile, familia și afacerea
  • Suna-ne la 0722-186-818 sau ne poti scrie aici pentru disponibilitate totala
  • Conexiune criptata SSL pe 256 de biti pentru confidentialitate 100%
  • Plati online rapide si securizate sau virament bancar pentru flexibilitate
Afla mai multe