DREPT COMERCIAL

Raspunderea civila delictuala


Orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

Cel care are discernamant si incalca aceasta indatorire raspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat sa le repare integral, iar in cazuri anume prevazute de lege, o persoana este obligata sa repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum si de ruina edificiului.

Raspunderea civila delictuala trebuie analizata intr-un context dinamic, evolutiv, tinand cont de tot ceea ce inseamna actualitate sociala. Astfel, focusarea este pe victima faptei ilicite, principala persoana interesata de solutionarea diferendului civil fiind aceasta.
Asadar, in sistemul judiciar intalnim cu consecventa astfel de actiuni ce au ca obiect repararea prejudiciului in materie de raspundere civila delictuala.

Pentru a se putea angaja raspunderea civila delictuala, este necesar sa fie intrunite cumulativ mai multe conditii. Prejudiciul produs trebuie sa fie cert, atat sub aspectul existentei, cat si sub aspectul intinderii sale, de unde a rezultat ideea in practica judiciara, ca sunt inadmisibile cererile de despagubiri simbolice, considerandu-se ca astfel nu este indeplinita conditia prejudiciului cert.

Prejudiciul poate fi unul actual, dar si unul viitor, daca se demonstreaza ca este cert sub aspectul existentei si al cuantumului, neluandu-se in calcul un prejudiciu eventual, a carui producere nu este certa.

Plecand de la prejudiciu si continuand cu fapta ilicita, legatura de cauzalitate si incheind, acolo unde este cazul, cu imputabilitatea faptei, oricat de grava ar fi o fapta ilicita, raspunderea civila delictuala poate interveni doar daca s-a produs un prejudiciu cuiva si se reduce la repararea pagubelor cauzate.

Fiind un taram complex, este necesar ca avocatul sa va faca o radiografie a situatiei, dumnevoastrasa intelegeti parcursul si potentialele solutii si sa puteti lua o decizie informata in ce masura sunteti dispusi sa porniti la drumul angajarii raspunderii civile delictuale a celui care v-a produs neplaceri.

Consultanta Juridica Online cu AVOline.ro

Pentru acest gen de spete, se incepe cu o consultanta si o analiza pentru a stabili in ce punct este situatia si daca este deja cazul sa se actioneze in instanta.


AI INTREBARI JURIDICE?

PROGRAMEZA O CONSULTATIE JURIDICA ONLINE LA MOMENTUL POTRIVIT PENTRU TINE!
AVOline - specializati in oferirea de servicii Juridice Digitale
  • Echipa ta de avocati, 24/7, pentru a-ti proteja drepturile, familia și afacerea
  • Suna-ne la 0722-186-818 sau ne poti scrie aici pentru disponibilitate totala
  • Conexiune criptata SSL pe 256 de biti pentru confidentialitate 100%
  • Plati online rapide si securizate sau virament bancar pentru flexibilitate
Afla mai multeAlte servicii Juridice care te pot interesa