Partajul este o procedura prin care inceteaza proprietatea comuna asupra unor bunuri aflate in devalmasie sau in coproprietate intre doua sau mai multe persoane.
Partajul poate sa apara intre soti, mostenitori sau intre parteneri de afaceri. Bunurile comune pot fi de doua feluri, in functie de tipul de proprietate:
Sotii pot avea si bunuri care nu intra in masa partajabila a bunurilor comune si anume, bunurile proprii. Bunurile proprii ale fiecarui sot nu intra in niciunul dintre cazurile de mai sus si nu fac obiectul partajului, cum ar fi:
In timpul regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin act incheiat in forma autentica notariala, in caz de buna invoiala, ori pe cale judecatoreasca, in caz de neintelegere.
De asemenea, divortul sau separarea celor doi poate avea loc si fara partaj, care se poate face la o data ulterioara. Partajul poate fi cu acordul partilor, la notar, sau pe cale juridica, in fata instantei.
Cand este vorba de partaj pe cale amiabila, impartirea se face exclusiv in functie de vointa partilor.
Partajul in instanta
Este o procedura de durata, la care se ajunge atunci cand cei doi soti nu cad la intelegere si nu pot face partajul la notariat. In aceste situatii, judecatorul decide cum se va face impartirea bunurilor in functie de dovezile prezentate, dar este posibil si acordul amiabil intre cei doi soti, daca pe parcursul procesului acestia ajung la o intelegere.
Cum se impart bunurile comune la partajul in instanta?
La procesul de partaj, modul de impartire a bunurilor comune intre soti este la aprecierea judecatorului, care trebuie sa tina seama de unele criterii cum ar fi spre exemplu, dar fara a limita:
Fie ca are loc pe cale amiabila sau pe cale judiciara, bunurile comune devin proprietate exclusiva a fiecaruia dintre fostii soti.
Ori ce cale ati alege, avocatul este esential pentru ca dumnevoastrasa puteti lua o decizie informata, sa va protejati drepturile ce va revin si sa va maximizati sansele de a obtine ceea ce vi se cuvine.