DREPT COMERCIAL




Executare silita

Va aflati in situatia in care nu reusiti, desi aveti o hotarare judecatoreasca, sa va recuperati prejudiciul? Va confruntati cu situatia in care in mod nelegal si abuziv vi se executa bunurile? Actiunea intreprinsa este executarea silita in primul caz si respectiv contestatia la executare pentru a doua varianta.

In conditiile in care aveti un titlu executoriu si nu reusiti sa il valorificati, aveti posibilitatea de a apela la un executor judecatoresc pentru a intreprinde demersurile necesare in vederea recuperarii dreptului dumneavoastra. Titlu executoriu este reprezentat de o hotarare judecatoreasca, un contract de leasing, un bilet la ordin si orice titlu pe care legea il apreciaza a fi executoriu.

Pentru a va fructifica dreptul si a il pune in executare, se merge impreuna cu un avocat la un executor judecatoresc, formandu-se dosarul de executare. Executarea silita poate fi prin poprire, mobiliara si imobiliara:

  • Executarea prin poprire se realizeaza asupra conturilor, salariului persoanei care urmeaza a fi executata.
  • Executarea mobiliara se realizeaza asupra bunurilor mobile, respectiv a unui autoturism si oricare alt bun mobil care nu este incorporat.
  • Executarea imobiliara este cea intreprinsa asupra constructiilor, terenurilor.


  • Partea interesata care apreciaza ca executarea silita este nelegala, abuziva sau neintemeiata, poate formula contestatie la executare.
    Contestatia la executare, de principiu se efectueaza in termen de 15 zile de la data la care s-a comunicat actul de executare sau de la data la care s-a luat la cunostiinta de executare.

    In conditiile in care, desi executarea silita nu este intemeiata si nu se formuleaza contestatie la executare de partea interesata, bunurile executare raman executate.

    Foarte important de retinut este faptul ca, se poate formula contestatie la executare si cu privire la intinderea dreptului celui care solicita executarea silita.

    Prin prisma celor mentionate, ne referim la situatia in care executarea silita este intemeiata doar la o parte din catimea solicitata. Spre exemplu, se solicita a se executa suma de 10000 lei, insa dumneavoastra aveti de plata doar suma de 5000 lei. In aceasta situatie, aveti posibilitatea de a solicita instantei sa ia act de faptul ca executarea silita este neintemeiata pentru suma de 5.000 lei si sa se micsoreze catimea pretentiei care se executa impotriva dumneavoastra.

    Uneori, desi cel care a solicitat valorificarea dreptului prin cererea de executare silita este indreptatit la a-si fructifica titlu, exista situatii in care executarea silita poate fi anulata daca se formuleaza contestatie la executare de catre partea interesata si se invoca anumite neregularitati ale executarii silite.

    Potrivit art. 697 CPC 1) În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept. In raport de art. 698 CPC (1) Perimarea se constată de către instanța de executare, la cererea executorului judecătoresc sau a părții interesate, prin încheiere dată cu citarea în termen scurt a părților.Jurisprudență, Reviste (2)

    2) Perimarea executării atrage desființarea tuturor actelor de executare, cu excepția celor care au dus la realizarea, în parte, a creanței cuprinse în titlul executoriu și a accesoriilor.

    De retinut

  • Se poate obtine o noua executare silita in termenul de prescriptie.
  • Executarea silita se mai poate anula si in cazul in care cererea de executare silita nu a fost formulata in termenul general de prescriptie de 3 ani. Termenul incepe sa curga de la momentul la care s-a nascut dreptul de solicita executarea silita, de cand s-a formulat ultimul act de executare, de la data la care trebuia achitat debitul, de la o data stabilita anterior.
  • Dreptul a solicita executarea silita se poate intrerupe sau suspenda.
  • Cand executarea silita se suspenda, termenul curs inainte de suspendare se cumuleaza cu termenul curs dupa reluarea executarii.
  • Daca executarea silita a fost intrerupta, dupa reluarea executarii, incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
  • Consultanta Juridica Online cu AVOline.ro

    Foarte important de retinut este faptul ca, se poate formula contestatie la executare si cu privire la intinderea dreptului celui care solicita executarea silita.




    NU GASESTI CEEA CE CAUTI?

    Contacteaza echipa noastra de customer support, formata numai din avocati cu experienta
    GATA SA TE ASCULTE SI SA TE AJUTE
    AVOline.ro - specializati in oferirea de servicii Juridice Digitale
    • Echipa ta de avocati, 24/7, pentru a-ti proteja drepturile, familia și afacerea
    • Suna-ne la 0722-186-818 sau ne poti scrie aici pentru disponibilitate totala
    • Conexiune criptata SSL pe 256 de biti pentru confidentialitate maxima
    • Plati online rapide si securizate sau virament bancar pentru flexibilitate
    Afla mai multe