Dobandirea dreptului de proprietate

Dreptul de proprietate se poate dobândi, în condițiile legii, prin convenție, moștenire legală sau testamentară, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credință în cazul bunurilor mobile și al fructelor, prin ocupațiune, tradițiune, precum și prin hotărâre judecătorească, atunci când ea este translativă de proprietate prin ea însăși (art. 555 CCiv).

Exista si situatii in care dreptul de proprietate poate fi obtinut printr-un act administrativ sau prin alte moduri prevazute de lege. Bunurile imobiliare trebuie inscrise in cartea funciara pentru a se realiza publicitatea dreptului de proprietate.

Se poate vorbi de dobandirea dreptului de proprietate si in cazul legilor speciale de reparatie, respectiv, legea 18/1991, legea nr. 10/2001, legea nr. 247/2005. Practic prin legile speciale se redobandeste dreptul de proprietate pierdut la un moment dat. Legea a garant protejarea dreptului de proprietate. Exista si situatii in care dreptul de proprietate este afectat. Exproprierea titularului dreptului de proprietate pentru utilitate publica se realiza doar dupa o justa despagubire, evaluata la momentul cererii de expropiere. Proprietatea care este dobandita ilicit este confiscata de stat.
Ocuparea unui teren pentru o perioada indelungata de timp de catre o persoana, fara a-i fi tulburata in aceasta perioada posesia, da nastere posibilitatii dobandirii dreptului de proprietate. Uzucapiunea este modul in care titularul poate sa obtiuna dreptul de proprietate. dobandirea-dreptului-de-proprietate

Cu privire la dobandirea dreptului de proprietate prin accesiune imobiliara, s-au realizat cateva modificari legislative in sensul ca prin Decizia nr. 13/2019 ICCI a admis recursul in interesul legii, respectiv a stabilit ca Lipsa autorizației de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum și lipsa procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor constituie impedimente pentru recunoașterea pe cale judiciară, în cadrul acțiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcții realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii. Prin prisma acestei decizii se intelege ca nu se mai poate dobandi dreptul de proprietate asupra constructiei ridicate fara autorizatie de construire decat in anumite situatii.

In ceea ce priveste, hotararile judecatoresti obtinute deja inainte de pronuntarea acestei hotarari, acestea pot fi intabulate in cartea funciara, intrucat sunt hotarari opozabile, care au intrat in autoritate de lucru judecat. Nerecunoasterea dreptului de proprietate asupra constructiei, dobandit prin hotarara judecatoreasca este un fapt penal, fiind incalcat practicProtocolul Aditional nr. 1 CEDO.Consultanta Juridica Online cu AVOline.ro

Ori ce cale ati alege, avocatul este esential pentru ca dumnevoastrasa sa puteti lua o decizie informata, sa va protejati drepturile ce va revin si sa va maximizati sansele de a obtine ceea ce vi se cuvine.


AI INTREBARI JURIDICE?

PROGRAMEZA O CONSULTATIE JURIDICA ONLINE LA MOMENTUL POTRIVIT PENTRU TINE!
AVOline - specializati in oferirea de servicii Juridice Digitale
  • Echipa ta de avocati, 24/7, pentru a-ti proteja drepturile, familia și afacerea
  • Suna-ne la 0722-186-818 sau ne poti scrie aici pentru disponibilitate totala
  • Conexiune criptata SSL pe 256 de biti pentru confidentialitate 100%
  • Plati online rapide si securizate sau virament bancar pentru flexibilitate
Afla mai multe